SNOWBOARDING

SNOWBOARDING

Το snowboarding ή στα ελληνικά το σπορ με χιονοσανίδα είναι άθλημα που περιλαμβάνει την κατάβαση με ειδική σανίδα (δεμένη με λουριά στα πόδια του αθλητή) από ένα κεκλιμένο επίπεδο που είναι καλυμμένο με χιόνι.

 Γεννήθηκε στις ΗΠΑ, όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές από τη δεκαετία του 1970. Επηρεάστηκε από το surfing, το skateboarding όπως και το ski.

Το 1998 έγινε ολυμπιακό άθλημα και συμπεριλήφθηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το πιο κοινό στιλ του αθλήματος είναι το ελεύθερο, που γίνεται σε οποιονδήποτε τύπο εδάφους. Γενικά ως αγωνιστικό άθλημα, περιλαμβάνει ακροβατικές φιγούρες συνοδεία μουσικής που επιλέγουν οι ίδιοι οι αθλητές

Πως

Και τα δύο πόδια είναι δεμένα σε μία σανίδα που ο αναβάτης ανάλογα με τις κινήσεις που κάνει και την μετατόπιση του κέντρου βάρους του, στρίβει και επιλέγει κατεύθυνση. Όσον αφορά στην ισορροπία παίζουν ρόλο βασικό και οι κινήσεις που γίνονται με τα χέρια.

Απαραίτητος εξοπλισμός

Σανίδες

Τα κιλά, το ύψος και η ηλικία καθορίζουν το μέγεθος της σανίδας που θα επιλέξει ο αναβάτης. Το μήκος της μπορεί να είναι  από 80 εκατοστά μέχρι και 2 μέτρα.  Ο αρχάριος, επιλέγει μία σανίδα που έχει μήκος περίπου 20 εκατοστά λιγότερα από το ύψος του ενώ ο πιο έμπειρος μια σανίδα οπού όταν στέκεται όρθια, φτάνει στο μήκος το σαγόνι του εκάστοτε αναβάτη. Όσον αφορά στο πάχος τους, επιλέγεται για ταχύτητα και μεγαλύτερη ευελιξία η λεπτή, ενώ για σταθερότητα η πιο φαρδιά.

Μπότες

Για αυτό το άθλημα χρησιμοποιούνται είτε σκληρές είτε μαλακές μπότες. Οι αρχάριοι επιλέγουν τις σκληρές που τους δίνουν καλύτερο έλεγχο στις κινήσεις και “πάτημα”στην σανίδα. Οι μαλακές μπότες από την άλλη, χρησιμοποιούνται από τους πιο έμπειρους και για να συγκρατείται καλύτερα το πόδι πρέπει να είναι ακριβώς το μέγεθος του ποδιού.

Στον βασικό εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται και οι δέστρες που “δένουν” τη σανίδα με τις μπότες.

Επιπλέον για να κριθεί πλήρης ένας εξοπλισμός θα πρέπει ναι διαθέτει αδιάβροχα παντελόνια, λεπτά αλλά ζεστά τζάκετ, ισοθερμικά ρούχα και γάντια.

Εκγύμναση

Όλες οι μεγάλες μυϊκές ομάδες στο σώμα γυμνάζονται ακόμα και οι μύες των αστραγάλων που βοηθούν στην οδήγηση της σανίδας . Ακόμα και ο κορμός του αναβάτη που “προσπαθεί” να βρει ισορροπία, γίνεται ισχυρότερος.

Showing 1 - 4 of 4
ALPINEZONE
Χρυσοστόμου Σμύρνης 1, Ιωάννινα, Ελλάδα
HAPPY MOUNTAIN
Eθν. Αντιστάσεως 173-175, Φοίνικας, 55134 Θεσσαλονίκη
SKISCHOOL AND SKI SHOP ΠΑΠΠΟΣ - ΜΠΑΛΝΤΟΥΜΗΣ
Πλατεία Λάκκα, Αραχωβα
SNOWCLUB
Μενάνδρου 69, Αθήνα 104 37, Ελλάδα