ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Στην Άνδρο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία πολλή καλή προσπάθεια για την ανάδειξη και αξιοποίηση των παλιών μονοπατιών που για αιώνες μέσω αυτών οι κάτοικοι μετέφεραν τα κοπάδια, τις σοδειές και τα εμπορεύματα τους από τον έναν οικισμό στον άλλο.

Διαδρομή Χώρα, Μονή Παναχράντου, Μέσα Βουνί, Όρμος Κορθίου.

Η διαδρομή μας ξεκίνησε το πρωί της Λαμπρής από τον οικισμό Πέρα Χωριό, ο οποίος βρίσκετε ακριβώς δίπλα και νότια της Χώρας, από τη γέφυρα του ασφαλτόδρομου πάνω από το ποτάμι. Στον οικισμό σίγουρα θα θαυμάσετε τα υπέροχα σπίτια, που όλα φαντάζουν σαν αρχοντικά, καθώς και τα περιποιημένα χωράφια με τα οπωροφόρα δένδρα. Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο με τον αριθμό 17 και έχει κατεύθυνση παράλληλη με τον Μεγάλο Ποταμό, στις διασταυρώσεις με τον οποίο χρειάστηκε να βρέξουμε ελαφρώς τις μπότες μας.

Για την Μονή Παναχράντου αφήσαμε πίσω το μονοπάτι 17 και στην κορύφωση του ακολουθήσαμε την εξέλιξη του, το 17α, το οποίο σε μεγάλο του μέρος περνάει ανάμεσα από τους παλιούς μαντρότοιχους των κτημάτων της περιοχής, η ιδιαίτερη μαστοριά των οποίων δεν θα περάσει απαρατήρητη. Κάπου εδώ ήταν που δύο πέρδικες, αιφνιδιασμένες από την παρουσία μας, πέταξαν εντυπωσιακά για κάποιο πιο ήσυχο σημείο.

Από την έναρξη της διαδρομής μέχρι τη Μονή χρειαστήκαμε περίπου 1,30 – 1,45 ώρες και ανηφορίσαμε περίπου 500 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας όπου και ξεκίνησε η πορεία μας.

Στη συνάντηση με το μονοπάτι 1, το ακολουθούμε προς τα αριστερά. Σταδιακά το Μοναστήρι πλησιάζει στο οπτικό μας πεδίο. Μία στάση σε αυτό είναι απαραίτητη, τόσο για ανεφοδιασμό σε νερό, όσο και σε εικόνες και γνώσεις καθόσον είναι ένα ζωντανό μνημείο της Άνδρου άρρηκτα συνδεδεμένο με όλα τα σημαντικά γεγονότα της πνευματικής ζωής και της εθνικής μας ιστορίας σε τοπικό επίπεδο. Κατά την επίσκεψη μας ανήμερα της Λαμπρής φθάσαμε την ώρα της Θείας Λειτουργίας, την οποία δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε μέχρι τέλους καθόσον έπρεπε να συνεχίσουμε το περπάτημα ως τον Όρμο Κορθίου.

Η συνέχεια της διαδρομής μας έγινε για περίπου 30΄ από την άσφαλτο που ενώνει τη Μονή με το Μέσα Βουνί. Πλέον το μάτι μας έχει ξεφύγει από τις πλαγιές του βουνού και αναζητά τα γεράκια που διαγράφουν κύκλους πάνω από το έδαφος αναζητώντας τη λεία τους.

Στο Μέσα Βουνί θα βρούμε τη σήμανση του μονοπατιού 5 την οποία ακολουθούμε προς Γιαννισαίο. Πλέον κατηφορίζουμε οπότε αρχίζει και η καταπόνηση των γονάτων. Μέσα στα χωριά θα βρούμε πηγές για νερό, καθώς και όμορφα ζωγραφιστά σχέδια στα σοκάκια τους. Η διαδρομή εκτός των οικισμών κινείται ανάμεσα στις παλιες μάντρες των κτημάτων και η κατηφορική της κλήση κατευθύνει το βλέμμα μας στη θάλασσα.

Μετά από περίπου 1.30 ώρα ακολουθούμε το δρόμο παράλληλα με το μικρό ποταμάκι το οποίο μας φέρνει στον Ορμο Κορθίου. Ο οργανισμός ζητάει τρόπο θα δροσιστεί και δεν υπάρχει πιο κατάλληλος τρόπος από τα παγωμένα νερά του Αιγαίου!

Κωνσταντίνος Κιούσης, Χαρίτων Σκαραμαγκάς

ΥΓ 1: Στην Ανδρο, ένα επιπλέον μπόνους για τους φίλους της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, είναι τα μικρά σπιτάκια των κτημάτων, τα χαμηλοτάβανα κουμάσια που ήταν μόνο για τα ζώα, καθώς και τα πιο ψηλά κονάκια, όπου κατοικούνταν από τους αγρότες την περίοδο των εργασιών στα κτήματα. Επίσης οι μάντρες από ξερολιθιά έχουν ένα ιδιαίτερο τρόπο κατασκευής, όπου μία μεγάλη πέτρινη πλάκα, το στήμα, παρεμβάλλεται συχνά τοποθετημένη κάθετα και σε γωνία 90 μοιρών σε σχέση με τις υπόλοιπες, τοποθετημένες οριζόντια, πέτρες.

ΥΓ 2: Στο νησί υπάρχουν αρκετές πηγές για νερό, πράγμα σπάνιο για κυκλαδονήσι. Εδώ δύσκολο για τον πεζοπόρο να διψάσει.

Φυσικά όποιος θα ήθελε να πάρει περαιτέρω πληροφορίες για πεζοπορία στο νησί της Άνδρου, μπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα: www.androsroutes.gr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.